Prikaži 7 puta
veću sliku


Изабрана дела Николе Рота, том 5: Знакови и значења + ДВД
Dodaj u podsetnik - Wish List
Уз Изабрана дела Николе Рота

Кад некоме уз име и презиме није потребно додати ни титулу, ни звање, ни професију, а широка јавност, не само стручна, зна о коме је реч, то значи да је он досегао и својеврсном харизматичношћу надвисио све професионалне максимуме, уврстивши се тако у ред истинских великана. Никола Рот. Довољно. Ипак, за бивше студенте, колете, сараднике, пријатеље, за све који су га познавали и поштовали (а њега познавати истовремено је значило и поштовати га), био је и остао Професор Рот. У његовом случају реч професор надилази уобичајено значење. Професор Рот „у преводу" значи: сјајан учитељ педагог, темељан научник, плодан писац и, надасве, вансеријска личност, велики човек изузетног менталног и моралног склопа.

Током протекле четири деценије, рачунајући и чувени уџбеник за гимназију, књиге професора Рота (њих пет, поред поменуте) у Заводу су доживеле 78 издања! Или, око пола милиона примерака његових књига нашло је пут до купаца. А колики је тек број читалаца?! Завод је, дакле, био његов „изабрани издавач", а он један од најбољих и најплоднијих аутора Завода. Та изузетна дела, антологијске вредности, која припадају класици наше психологије, објављивана су као посебна, универзитетска издања, и у оквиру библиотека „Сазнања" и „Психолошке паралеле". Разлози да их за ново изданье уреднички припремим „сабрано" и тиме и формално истакнем њихов значај, садржани су у претходним подацима. А непосредан повод да се то уради баш сада је стогодишњица његовог рођења (1910 2010).

Временско ограничење за реализацију овог издавачког подухвата преиначило је првобитну идеју о издавању Сабраних дела у реалнију издавање Изабраних дела, чиме су обухваћене следеће књиге:

Психолошја личности (1. том),
Општа психолошја (2. том),
Основи социјалне психологије (3. том),
Психолошја група (4. том)
Знакови и значења (5. том).

Да читаоци не би остали сасвим ускраћени за вредна дела професора Рота која нису могла бити обухваћена овако конципираним избором, у једном од два уводна текста који се налазе у првом тому ПсихолоГија личности, дат је и детаљнији приказ његових изузетно значајних истраживачких радова. Први том (поред поменутих уводних текстова у којима су приказани дело и личност професора Рота), као и сви остали томови, садржи и одговарајући поговор, а у петој књизи Знакови и значења, читаоци могу да нађу исцрпан списак радова професора Рота, као и CD на којем је ТВ интервју Жарка Требјешанина са професором.

Професор Рот нас је напустио пре две године. Али за собом је оставио заиста неизбрисив траг који чине, пре свега, његова дела. У основи овог издавачког подухвата управо је жеља да он кроз та дела настави да траје због свих који су га познавали, а још више због оних који ће остати ускраћени да од њега уче „уживо", непосредно.

Рад на Изабраним делима Николе Рота представљао је част и задовољство. На том послу, свако на свој начин, велики допринос дали су: чланови Редакционог одбора, његове дивне ћерке које су, уз сагласност за штампање, пружиле и свесрдну сарадњу, сви они који су подржали овај издавачки подухват и, наравно, сви они који су, у различитим фазама рада, непосредно учествовали у његовој реализации. Свима велико хвала!

Јула, 2009.

Мирјана Исић

Прилог - Никола Рот: интервју / разговор водио Жарко Требјешанин - DVD


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Изабрана дела Николе Рота, том 5: Знакови и значења + ДВД
Izdavač: Zavod za udžbenike
Strana: 190
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica
Format: 23 cm
Godina izdanja: 2010
ISBN: 978-86-17-16553-4
Naručite
Cena:
1.250,00 DIN
Cena za inostranstvo:
13,00 EUR
Kom.:

Naručite telefonom:
+381 11 3055010
+381 11 3055015

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka
IDI NA VRH STRANE
Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga