(veća slika)

Preuzmite delove knjige
Sadržaj
Uvod
Poglavlje 1
Dodatak
Programi
Prateci_softver
Algoritmi u programskom jeziku C

Autor: Dragan Urošević
Izdavač: Mikro knjiga
Strana: 320 ► Ostali detalji
Oblast: Računari i InternetC
A A A

Opis
Knjiga sadrži prikaz nekih vrlo poznatih i dosta korišćenih algoritama i njihovu implementaciju u programskom jeziku C. Autor je odabrao probleme koji se najčešće pojavljuju u praksi i u sličnoj literaturi na stranim jezicima.
Knjiga ne pretpostavlja dublje poznavanje programskog jezika C. Prva glava daje kratak prikaz sintakse i semantike jezika C zajedno s nekim detaljima koji se obično ne pominju u knjigama. Pretpostavlja se poznavanje MS-DOS-a i nekog od C-prevodilaca rasprostranjenih na PC-računarima (Microsoft, Borland, Zortech itd.)

Ukratko o programskom jeziku C
Autor ukratko prikazuje programski jezik C s prostim i složenim leksičkim konstrukcijama, definisane tipove podataka, definisane operacije nad podacima, skup naredbi i strukturu programa. Pošto pročitate ovaj sažet prikaz programskog jezika, moći ćete da napišete svoje prve programe na jeziku C.

O algoritmima
Definiše se pojam algoritma i način njegovog zapisivanja pomoću algoritamske šeme na prirodnom jeziku, na pseudojeziku (jezik između prirodnog jezika i programskih jezika) i na nekom programskom jeziku. Daje se prikaz postupka za ocenjivanje karakteristika nekog algoritma (tzv. složenost algoritma).

Programski jezik C i mikroračunari
Prikazuje se programiranje na PC-kompatibilnim računarima na programskom jeziku C. Prikazano je povezivanje (sprezanje) delova programa napisanih na jeziku C i na asembleru, pozivanje nekih DOS-ovih i BIOS-ovih servisa (sistemskih funkcija ili poziva), rad u različitim video-režimima (tekst, grafika), primer dvodimenzione i trodimenzione grafike (razvijena je notacija za zapis funkcije (slična notaciji u većini programskih jezika) i razvijena funkcija za leksičku i sintaksnu analizu tako zapisane funkcije; ako je funkcija ispravno zapisana, crta se njen grafik), kao i programiranje modema.

Sortiranje
Sortiranje je jedan od problema koji se najčešće javlja u programiranju. Potrebno je skup vrednosti, koje se mogu porediti, urediti u neopadajući ili nerastući poredak. Prikazani su različiti postupci sortiranja: od onih koje je jednostavnije napisati (koji se duže izvršavaju) do složenih (koje je teže razumeti, ali su zato veoma efikasni). Prikazani su postupci: heap, quick, merge, shell, radix.

Pretraživanje
Pretraživanje je drugi problem koji se vrlo često sreće u svakodnevnom programiranju. Potrebno je utvrditi da li se u nekom skupu vrednosti nalazi određena (zadata) vrednost. Skup može biti proizvoljne veličine i od njegove organizacije zavisi i koliko će trajati pretraživanje. Prikazani su različiti postupci za predstavljanje skupa, pomoću niza i pomoću drvoidnih struktura: binarno drvo za pretraživanje, balansirano binarno drvo, crveno-crno drvo, B-drvo, radix drvo (drvo zasnovano na zapisu vrednosti) itd.

Grafovi
Intuitivno, graf je skup čvorova i skup ivica koje povezuju pojedine parove čvorova (ne mora između bilo koja dva čvora postojati ivica). Pomoću grafova se modeliraju stvari iz realnog sveta: putna ili železnička mreža, PTT-mreža, vodovod itd. Tako izučavanje grafova ima veliki praktični značaj. Prikazani su algoritmi za neke poznate probleme: obilazak grafa, određivanje artikulacionih tacaka grafa (to su čvorovi čijim bi izbacivanjem iz grafa, graf bio razbijen na više delova) određivanje mostova grafa (ivice čijim bi brisanjem graf bio razbijen), razbijanje grafa na komponente, najkraća rastojanja, drvo razapinjanja grafa.

Obrada reči
Ova glava se bavi pronalaženjem pojavljivanja jedne reči u okviru druge reči (engl. string matching). To je još jedan problem koji se često sreće u svakodnevnom programiranju. Prikazano je nekoliko vrlo efikasnih algoritama za taj problem.

Rad s velikim celim brojevima
Kao većina programskih jezika, i C omogućava rad s relativno malim celim brojevima (u najpovoljnijem slučaju mogu biti registrovani brojevi manji od 232, što je negde oko 4 milijarde). U praksi se nekad (posebno u teoriji brojeva) radi s daleko većim brojevima. Prikazan je način predstavljanja takvih brojeva u računaru i osnovne aritmetičke operacije nad takvim brojevima. Prikazani su i neki postupci za faktorisanje velikih brojeva (prikaz broja u obliku proizvoda dva ili vise celih brojeva).

Pretraživanje sa vraćanjem (engl. backtracking)
Ovo je jedna dosta korišćena tehnika za određivanje rešenja nekih problema (najčešće su to problemi u bliskoj vezi s kombinatorikom ili veštačkom inteligencijom). Korišćenje tehnike je prikazano na više poznatih primera kao što su: postavljanje kraljica na šahovsku tablu tako da se ne tuku, obilazak šahovske table pomoću skakača tako da svako polje bude posećeno tačno jedanput, obilazak table skakačem tako da skakač ne preseče svoju putanju itd.

Tehnika dinamičkog programiranja
Pod dinamičkim programiranjem se podrazumeva tehnika u kojoj se ubrzanje računanja postiže memorisanjem određenih međurezultata tako da kasnije ne moraju ponovo da se izračunavaju. Prikazano je nekoliko poznatih primera koji su karakteristični za tehniku dinamičkog programiranja: lančano množenje matrica, pronalaženje najdužeg zajedničkog podniza dva niza, triangulacija konveksnog poligona i jedno rešenje problema trgovačkog putnika.

(Prateći softver preuzimate sa sajta ispod prikaza knjige)


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Algoritmi u programskom jeziku C
Izdavač: Mikro knjiga
Strana: 320
Povez: meki
Pismo: latinica
Format: 16,8 x 23,5 cm
Godina izdanja: 1996
ISBN: 86-7555-055-3
Izdavač originala: Mk
Naručite
Redovna cena:
1.100,00 DIN
Cena:
990,00 DIN
Cena za inostranstvo:
10,00 EUR
Kom.:

Korišćeni primerci
Cena:
550,00 DIN
Cena za inostranstvo:
5,50 EUR
Kako rezervisati?

Naručite telefonom:
011/3055010
011/3055015
+381 11 3055010
+381 11 3055015

Kupljeno uz ovu knjigu

Uvod u programiranje: zbirka zadataka iz programskog jezika C
900 din.

Programski jezik C
800 din.

C za programere
1800 din.

Algoritmi i strukture podataka
1850 din.

Operativni sistemi: teorija, praksa i rešeni zadaci
2070 din.

Programski jezik C, rešenja zadataka
680 din.

Rešeni zadaci iz programskog jezika C#
590 din.

Računarske mreže, prevod četvrtog izdanja (Tanenbaum)
1620 din.

Programski jezik C sa rešenim zadacima
1050 din.

Misliti na jeziku C++ (+ CD)
2250 din.

C++ jasnim jezikom
900 din.

PHP i MySQL: razvoj aplikacija za Web,
prevod 4. izdanja (+ CD)
2520 din.

Arhitektura i organizacija računara (Tanenbaum) (+ CD)
2160 din.

Programiranje na jeziku C#, prevod četvrtog izdanja
2070 din.

Programiranje na jeziku C (+ disketa)
1170 din.

Programski jezik C++ sa rešenim zadacima
1200 din.

Algoritamsko rešavanje problema i objektno orijentisan pristup u Javi: Sa rešenim zadacima i zadacima za vežbu
900 din.

Kako ne treba programirati na jeziku C++
360 din.

Programiranje igara za 24 časa
580 din.

Umrežavanje računara: Od vrha ka dnu, prevod 4. izdanja
2700 din.

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka