MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Употреба човека
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Романи и приче српског писца Александра Тишме живе и даље као универзални примери онога што човека чини човеком. Роман Употреба човека је веома узбудљива, потресна, горка и сложена књига о човековом трагичном удесу у рату. Наслов књиге је индикативан, са етичким питањима у себи, са упозорењима да се нешто трагично у човеку и са њим збива - употреба човека.

  Александар Тишма у роману Употреба човека полази од претпоставке да је рат насиље над човеком и да га његова атмосфера у свему разара, ограничава његову слободу, чини га несигурним, испуњава га разним облицима страха, отупљује у њему људска осећања, и као таквог обезвређује и употребљава у своје сврхе. Он показује да су узроци рата разни интереси, идеологије, ниске страсти и бројне нагонске побуне у миру. И сви ови узроци могу бити усмерени на употребу човека.

  У средишту романа су три породице које везује исто место, исти временски и животни контекст. Иако су одвојене и свака од њих зиви у својој улици, међусобно се додирују и преко појединих чланова и у одређеним ситуацијама зближавају, да би на крају дошло до њиховог потпуног расејања. Разлажући животне судбине породица Кронер, Лазукић и Божић, Тишма је критички расветлио црни досије рата.

  Реализам живота у роману полако, али сигурно нагриза ратна психоза. Појединци различито реагују на појаве првих симптома рата, различито се укључују у ту психозу која оставља трагове у њима. Њихове различите животне ситуације се веома широко отварају кроз сплет ратних збивања. Насликане су најсложеније унутрашње везе у њиховом психичком животу. Кронерови као Јевреји бивају изложени нацистичком уништавању, Лазукићи под теретом малограђанских манира и класних искључивости склизну у погрешне историјске токове, Божићи се не сналазе и трагично се утапају у свом идеализму.

  Употреба човека је роман о људским несрећама, о злу, о понижавању човека, о паду морала, о хипокризији, о тражењу пута на тоталном беспућу. Овај роман у свему горка књига, тамна у слојевима, критичка, али и слика драматичног људског удеса. Иако су неке личности у општој ситуацији романа поражене, иако су искључене из нових слободних токова живота, то није њихов пораз, то је пораз епохе која их је учинила таквима. О томе сам Александар Тишма каже: "Ако су моје личности имале трпну улогу то је сигурно зато што сам ја рат тако доживео..." Он наглашава и да човек не може да опстане, ако у себи нема чвршћих упоришта и јасно дефинисану мисао како да савлада препреке на које наилази.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Употреба човека
  Издавач: Zavod za udžbenike
  Страна: 278 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 21 cm
  Година издања: 1997
  ИСБН: 86-17-05045-4
  Naručite
  Cena:
  600,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  6,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Antologija Antić
  600 din.

  Antologija Puškin
  1200 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020