Forum Mikro knjige
Tema: 400. Članova: 593. Poruka: 1433.
Prikaži nove poruke
Sve poruke: zvezdana_lazovic
30.12.2012 17:44
Isihazam-Osvajanje unutrasnjih prostora Knjiga je posvećena učenicima prvog pokoljenja, koji su ideju Grigorija Sinaita raširili po Vizantiji i južnoslovenskim zemljama u 14. i 15. stolecu (veku). Treba naglasiti da Prepodobni Grigorije Sinait je utemeljivač isihazma, sto znači da je pronašao nove principe duhovnog života i pokrenuo je preporod i obnovu tog jedinstvenog duhovnog puta koji od iskoni prebiva u Crkvi. Po svojoj suštini to je bilo drevno sozercateljno i mističko predanje istočnog monaštva koje su već u 4. i 5. stoleću prestavili Sveti Makarije Egipatski i Evagrije a u 11. stoleću ga formulisao Prepodobni Simeon Novi Bogoslov. Knjiga osim što govori o žitijama Prepodobnog Grigorija Sinaita, takođe govori i o žitijama njegovih učenika i sledbenika: U Vizantiji: Prepodobni Gersim i Josif, Sveti Patrijah Kalist, Sveti Grigorije Palama i David Disinat. U Bugarskoj: Prepodobni Teodosije i Roman Trnovski. U Srbiji: Mitropolit Jakov Serski, Prepodobni Romilo Ravanacki, Prepodobni Grigorije Gornjacki(Cutljivi), Atanasije Meteorit, Prepodobni Sisosje Sinait, Kir Siluan i Prepodobni Nikodim Tismanski. Na Svetoj Grori Atonskoj: Prpodobni Marko Klazomenski, Avva Nikolaj, Slepi Aron(srbin poreklom) i Kliment Bugarin. Knjiga je bogata mnogim saznanjima vezanih za crkvenu istoriju i crkvenu politiku kao i same istorije i događaja koju su se dešavali i prepletali u tom periodu. Zanimljivo je bilo čitati da definitivni procep između istočne i zapadne crkve se odrazio u doba Renesnse zbog zapadnjačke težnje koja je izražavala antičku u suštini neznabočačku ideju i stavljala čoveka, državu i narod iznad Bogočoveka dok za razliku od Hrišćanstva istočnog koji je na prvom mestu i iznad svega imao Boga. U tom periodu je počela rascvat Sinaitskog porketa isahazista. Knjiga je duhovno mnogo bogata kao i različitim drugim saznanjima u ostalim oblastima vezani za istoriju, kulturu, pismenost. Značajno za nas Srbe da je ovaj period mnogo bio važan za nas jer je Srbija i srbski narod u tom periodu bio na najveći preporod u veri (religiji), prosveti, pismensti, kulturi, istoriskim osvajanjima itd. U knjizi se spominje Car Dušan Silni kao i Knez Lazar Kosovski kojem je predpostavlja se duhovnik bio jedna od Sinaitskih učenika. Umno korisni tekstovi Mitropolita Amfilohija Radovića koji na početku knjige govori i suštini značenja Isihazma kao osvajanja unutrašnjih prostora i na kraju knjige o Sinaitima i njihovom značaju u životu Srbije u 14. i 15. stoleću. Knjiga koja tumaci i pojam isihazistickg ucenja kao i o različitim stanjima duše u isihiji. Odlična i više nego dobra knjiga! Hvala Bogu za sve!
30.12.2012 17:40
СЕДАМ СТУБОВА ПРЕМУДРОСТИ Историја Васељенских Сабора Васељенски Сабори чине Свето Предање, које је поред Светог Јеванђеља основна догма наше вере. Због тога свима препоручујем ову књигу. Књига добија на значају, кад се види, да нису у њој описани само Сабори и дешавања везана за њих. Него постоје и посланице и писма везане за основне догме наше вере. Оне се налазе у додатку. Поред тога, у додатку се налазе и критички текстови на најављени (већ неколико деценија) осми Васељенски Сабор.
09.07.2012 21:59
Zanimljiva knjiga za citanje posto su u knjizi sazeta crkvena i istoriska desavanja i dogadjaji vezani za zazivljenje i pocetak Pravoslavnog monaskog zivota na istoku .Mnoga slavna imena Pravoslavlja su spomenuta u knjizi ali isto tako i mnogi Sveti Oci koji su ne toliko poznati za nas citaoce koji nisu dovoljno upoznati sa svim cinjenicama.Steta sto knjiga nije pisana po hronoloskom redu sto je malo teze bilo pamtiti i pratiti sva desavanja jer je pisac uljucio mnoge licnosti u nekoliko perioda pocevsi od jednog dogadjaja pa ide na drugi ,treci,pa se vraca opet na prvi.Ali bez obzira na to iz knjige se mogu neke stvari nauciti i zapamtiti osim o pravoslavnom monastvu isto tako i o jeresima(Arije,Nestorije,Origen) koji su pokusavali preovladati u odredjenim periodima.U knjizi se spominju Sveti Oci kao recimo Sveti Antonije Veliki,Sveti Jevtimije Veliki,Sveti Sava Osveceni,Sveti Makarije Egipatski(Veliki),Sveti Jovan Lestvicnik i ostali monaski cin.Interesantna knjiga s obzirom da je pisac englez!
05.07.2012 18:37
Knjiga duse korisna i laka za citanje.Tematika knjige je poslusanje ka Starcima u monaskom zivotu kao i duhovnicima u monaskom i svetovnom zivotu.Mnogo divnim pouka nasih Svetih Otaca o poslusanju.
05.07.2012 18:29
Ova se knjiga sastoji iz dva dela.Prvi deo knjige pod nazivom Monastvo napisao je Arhimandrit Lazar Abasidze.U ovom delu knjige se govori o monastvu ali iz drugog ugla,odnosno realnog a ne onog predivnog i mastovitog koju vecina nas mirjana zamislja.Arhimandrit opisuje realnu sliku danasnjeg tako-zvanog savremenog monastva koje je izgubilo drevni duh monaske nauke koja je na svoj Tajanstveni nacin sama po sebi umece.Takodje se govori o tome na koji naci treba da se pristupi monaskom zivotu pre svega po prizivu Bozijem a ne zbog spoljasnih razloga i bez iskrene zelje za monaskim zivotom. Druge deo knjige je napisao arhimandrit Rafail Karelin pod nazivom Tajna poslusanja gde se moze opsirnije o ovome procitati u drugoj knjizi pod nazivom Umece umiranja ili Umetnost zivljenja.Isto se govori o danasnjici drasticnih promena u monaskom zivotu koji se sve vise prilagodjavaju svetovnom zivljenju sto je suprotno od onoga kakvo treba istinski da bude u monaskoj zajednici.Govori se i o duhovnoj"gladi"koje narocito osecaju monasi kao i o razrusenim tradicijama monastva.Knjiga potresna ali realna.Mnogo dobra knjiga!
14.06.2012 21:03
U prvom delu knjige govori se o vremenu i smrti,o tome da mi hriscani dok zivimo u ovom zemnom zivotu treba da se pripremamo za vecni zivot i Carstvo Nebesko,da se moramo uvek secati smrti jer je to neminovno za sviju.Iz prvog dela knjige bih izabrala podglavlje pod naslovom"Kraj zivota nasega da bude hriscanski bez bola...U knjizi imamo jos i podglavlja o zapovestima gde se tumaci tacno znacenja deset Boziji zapovesti,zatim podglavlje o mislima na putu spasenja gde se uglavnom uopsteno govori kako covek da otpocne tu borbu na putu ka spasenju,zatim u knjizi imamo mnogo duse korisnih tekstova o molitvi i na kraju tumacenje 51,115 i 133 Psalma.Odlicna knjiga,nimalo teska za citanje,mnogo poucna!
12.06.2012 10:28
Ovu sam knjigu dobila na poklon od moga prijatelja Aleksandra O. i bila moja prva knjiga koja sam pročitala i u potpunosti na neki način oslikano videla svoj prošli život. Posle ove knjige nisam mogla više da se zaustavim. Dobila sam podstrek da počnem sa čitanjem duhovne i crkvene literature. Knjiga nije nadahnuta duhovnim poukama ali je prožeta drugim dušekorisnim saznanjma i savetima. Ova knjiga uopšte nije teška za čitanje ali mislim da bi neko mogao u potpunosti shvatiti i saživiti se sa knjigom ipak morao dotaći jedna mali deo ovakvog načina života. Odlična knjiga za sve koji žele da ostave sve ono što je ružno i grešno i žele da skinu stare haljine i obuku se u nove. Blagodarim Monahu Arseniju (Jovanaviću) za ovu knjigu!
11.06.2012 17:23
Odlicna knjiga! Ova knjiga se ne cita samo u toku Velikog Posta vec se pocinje citati od navecerja Velikog Posta(nedelja 35.po Pedesetici) ondosno od nedelje o Zakheju pa se nastavlja citati u nedelju o mitaru i fariseju,pa nedelja o bludnom sinu,pa nedelja mesopusna,nedelja siropusna zatim ulazimo u Veliki Post i nastavak citanja ove knjige.U Strasnoj sedmici imao citanje od Velike Srede do Blagovesti .Kao dodatak u knjizi imao da procitamo u nedelju po Vozdvizenju i nedelja 19.po Pedesetici.Knjiga veoma bogata duhovnog sadrzaja prozeta sa pricama iz Jevandjelja sa tumacenjima znacenja Hristovog Slova sto mnogo pomaze coveku da lakse spozna istinu Hristove nauke.Isto tako imamao u pojedinim delovima knjige kao dodatak umno korisne male duhovne besede Otaca nase Svete,Saborne i Apostolske Pravoslavne Crkve kao sto su Prepodobni Andrej Kritski,Prepodobni Jefrem Sirin i Sveti Tihon Zadonski. Predivna knjiga!
08.06.2012 21:48
Knjiga zanimljivog sadrzaja ali meni licno nije bila nimalo jednostavna ni laka za citanje!
08.06.2012 21:43
Odlicna knjiga,svaka bi rec pohvale bila isuvisna.Knjiga koja se mora procitati od jedaman jer je toliko bogata svim sadrzajima istoriskim i crkvenim!
08.06.2012 21:40
Knjiga sama po sebi je dobrog sadrzaja ali mislim da je duhovno mnogo duboka i ne bas tako jasno svatljiva,razumna i adekvatna za nas obicne laicke mirjane.Mozda zavisi i od prevoda!
08.06.2012 21:33
Knjiga uglavnom govori o zitijama Svetoga Pajsija Velickovskog,o njegovom zivotu nadahnutom Bozijom blagodacu,o njegovom duhovnom zivotu i borbi svih prepreka koje su nadolazile u njegovom Jevandjeljskom zivotu.Knjiga sadrzi mnogo duhovnih pouka kao i citata iz Jevandjelja,takodje ima dosta istoriskih prepleta u vremenu u kojemu je zivio svetitelj.Bilo je zanimljivo saznati mnogo toga iz ovig dela vaseljenje tj.o monaskom i crkvenom zivotu Rusije,Vlaske i Moldavije.Osim sto je svetitelj boravio na Svetoj Gori takodje je boravio u toku svoga zemnog zivota u tri razlicita manastira kao i u Vlaske skitove.Duhovno je mnogo ohrabljivao i poducavao monahe i oziveo je monaski zivot u ovim manastirima.Mnogi svetitelji su bili njegovi ucenici ili nadahnuti duhom Svetoga Pajsija.Jedan od tih su bili i sveti episkom Ignjatije Brjancinov,sveti Teofan Zatvornik,Serafim Svetogorac.Svetitelj se mnogo bavio prepisima Svetootackih knjiga sa starogrckog na slovenski i moldavski jezik,sto je veoma korisno na citanje svima hriscanima.Prevodio je spise i dela kao recimo od Svetoga Grigorija Sinaita,Svetoga Grigorije Palame,Svetoga Jovana Lestivicnika,Svetoga Makarija Egipatskog i jos mnogih drugi.U knjizi je dosta fotografija raznih svetitelja kao i manastira.Na kraju knjige imamo i sluzbu sa stihirom i kanonom posvecena blazenom Ocu,starcu,shijeromonahu i arhimandritu Svetom Pajsiju Velickovskom.Divna knjiga! Blagodarim Manastiru Podmaine i monastvu sto su nas obradovali sa ovakom knjigom mnogo korisnom za nas mirjane jer se iz knjige moze dosta toga novog saznati i nauciti.Hvala Bogu za sve!
08.06.2012 21:31
Arhimandrit Rafail Karelin je duhovni i crkveni pisac nase danasnjice sto nam lakse omogucava da svatimo mnoge stvari o kojima Otac Karelin pise.U knjizi se govori o sveobuhvatnom hriscanstvu u razlicitim oblastima u crkvi tj.ucenje o veri i poverenju u Boga,krsetnju ,molitvi,monastvu,ikoni,o crkevnom jeziku ,pojanju,o prelesti,o grehu bluda,o pokajanju i mnogo jos toga drugog sto je vezano za nas hrscanski zivot.Knjiga je vise nego dobra i na mene je ostavila dubok utisak a i mnogo toga sam novog naucila iz knjige a sto nisam znala.Odlicna knjiga!
08.06.2012 21:20
Konacno,evo jedne velicanstvene knjige ! S pravom se moze reci(kao sto i pise na koricama knjige) da je Sveti Pajsije Velickovski bio obnovitelj manastira,prevodilac i duhovni pisac,osim toga starac Pajsije je bio preporoditelj Svetogorskog i Ruskog monastva pa i Pravoslavlja uopste sto se moze zakljuciti citajuci ovu knjige.Knjiga govori o monaskom nacinu zivota u pustinjama i manastirima ,o revnovanju,borbi i podvigu.Knjiga zadrzi 45 beseda i svaka beseda ima svoju temu s tim sto nekoliko beseda je povezano u istom kontekstu teme.Navescu nekoliko naslova beseda kao recimo:Borba protiv uninija,lenjosti i raslabljenosti,Umilna pouka koja odseca svako preuznosenje i gordost ljudsku a dusu pretvara u istocnik suza,O blagodati Bozijoj,O dusevnim i telesnim cuvstvima-o dobrodeteljima,O strastima i pogubnim porocima,O nesumnjivoj veri ...Knjiga je laka za citanje jer su tekstovi beseda lako razumljivi za mirjane u svetu koji zive i knjiga se brzi cita.Ja sam knjigu procitala za 3 sata.Preporucujem knjigu ne samo onima koji vole citati o monaskom zivotu vec uopsteno svakom hriscaninu jer knjiga sadrzi mnogo umno korisnih i mudrih pouka i saveta.Blagodarim Bogu za ovu knjigu!
08.06.2012 21:16
Odlicna knjiga !
08.06.2012 21:15
Odlicna knjiga!
08.06.2012 21:13
U ovoj knjizi se govori o spasenju duse kao i o revnosti i podviznickom zivotu. U knjizi mozemo pocitati podglavlja o trpljenju,cistoti,o rasejanom i usredsredjenom zivotu,o navikama.Knjiga je prozeta dubokom duhovnoscu i meni se mnogo dopala!
19.06.2011 13:00
Ova knjiga je duše ugodna i umno korisna. U toku čitanja sam mnogo razmišljala i naravno podvlačila pojedine izreke koje sada čitam često. Nisam mogla da verujem da imamo takve podvižnike na Svetoj Gori koji se mole za celo Hrišćansko čovečanstvo i koji se odriču svega. Čovek se oseća ne samo malim i grešnim čitajući ovu knjigu već treba da se i postidi svoje nemarnosti za spasenje grešne duše. Knjiga koja svakome mirjaninu koji ima uši da čuje i oči da vidi, misli razbistrava a rasuđivanja ispravlja. Ko voli da više zna o monaškom životu i podvigu i koga privlači monaštvo, obavezno da pročita ovu knjigu jer će mu se um bar donekle uz Božiju pomoć osvetiti i napraviti jedan korak napred da se ispravi grešan u svom svetovnom životu ako već nije u mogućnosti u monaškom!
17.06.2011 19:42
Dali imate knjigu u izdanju Svetigore-edicija Svetitelji -Sveti Petar Cetinjski?
IDI NA VRH STRANE
O Mikro knjizi
Kontakt
Najčešća pitanja - FAQ
Forum
Vaši podaci
Korpa
Istorija pregleda
List želja
►IDENTIFIKACIJA
►KORISNIČKI SERVIS
Ⓒ 1984-2024 Mikro knjiga